Koláč z datlí

PripravaVarenie - pecenie

Sladký dezert plný chutných datlí. Koláč z datlí je záchrana, keď Vás prepadne chuť na sladké.

Potrebujeme:

100 g masla
150 g kryštálového cukru
3 vajcia
200 g polohrubej múky
200 g nasekaných datlí
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
1 čajová lyžička vanilkovej esencie
1 čajová lyžička kávy
na polevu:
75 g hnedého cukru
50 g masla
2 polievkové lyžice smotany

Hodnotenie: 2.8 z 5. Celkom 12 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

V miske vymiešame maslo a cukor do peny. Pomaly k tomu primiešame vajcia a múku. Datle zalejeme vriacou vodou, pridáme kávu, necháme vychladnúť. Keď sú datle studené primiešame ich k múke bez vody spolu s vanilkovou esenciou a sódou bikarbónou. Takto pripravené cesto dáme do vymastenej tortovej formy a pečieme ½ hodinu na 160°C.
Potom znížime teplotu na 150°C a pokračujeme v pečení 1 hodinu. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a vyberieme ho z formy. Pripravíme si polevu tak, že zohrejeme cukor a maslo, pokiaľ nám nezačne karamelizovať.
Keď nám to karamelizuje dáme to dole zo sporáka, primiešame smotanu a nalejeme to na koláč.