Žemle

PripravaVarenie - pecenie

Pripravte si chutné a voňavé pečivo u Vás doma. Žemle rozvoňajú celý dom a iste zachutia všetkým.

Potrebujeme:

  • 500 g hladká múka
  • 350 ml voda
  • 40 g kvasnice
  • 1 ČL cukor
  • 1 PL soľ
  • 70 ml olivový olej
  • 1 ks vajce

Hodnotenie: 3.3 z 5. Celkom 91 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Do pohára si nalejeme vlažnú vodu. Pridáme rozdrobené kvasnice a cukor. Necháme vzísť kvások.
Do misy nasypeme múku, spravíme jamku a vlejeme pripravený kvások. Pridáme soľ a olivový olej. Vypracujeme cesto, ktoré necháme asi 45 minút kysnúť.
Po vykysnutí ho vyvaľkáme, pomocou pohára vykrojíme kolieska a ukladáme na plech vymastený tukom alebo vyložený papierom na pečenie.
Každú žemličku potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme hrubou soľou, makom, sezamom alebo kmínom.