Čokoládovo-brusnicová vianočná roláda

PripravaVarenie - pecenie

Výborná roláda hodiaca sa na sviatky. Čokoládovo-brusnicová vianočná roláda je sladké pokušenie pre všetkých.

Potrebujeme:

Na 12 porcií:
175 g čokolády
5 vajec
225 g kryštálového cukru
225 g brusníc
kôra a šťava z 1 pomaranča
284 ml smotany
2 polievkové lyžice Cointreau
práškový cukor na dekoráciu

Hodnotenie: 2.9 z 5. Celkom 14 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

Predhrejeme rúru na 180°C. Na plech dáme vymastený papier na pečenie. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky a dáme ju roztopiť nad vodný kúpeľ. Necháme trochu vychladnúť. Oddelíme bielka od žĺtok. K žĺtkam pridáme 175 g kryštálového cukru a vymiešame do peny. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Čokoládu primiešame k žĺtkam a potom k tomu zľahka primiešame vyšľahané bielka. Túto zmes dáme na pripravený plech a dáme piecť na 20 minút. Vyberieme z rúry a necháme 5 minút postáť a potom cesto zakryjeme navlhčenou čistou kuchynskou utierkou. Necháme vychladnúť. Do menšieho hrnčeka dáme brusnice, zvyšný kryštálový cukor a pomarančovú kôru a šťavu. Privedieme do varu a necháme variť pokiaľ nám z toho nevznikne hustý sirup. Vyšľaháme smotanu. Potom k nej pomaly primiešame Cointreau.
Nachystáme si papier na pečenie, na ktorý nasypeme práškový cukor na to vyberieme cesto s papierom na pečenie z pečenia na vrchu, ktorý jemne odstránime. Na cesto natrieme smotanovú zmes a potom na to dáme brusnicovú zmes a zrolujeme. Naservírujeme na tácku, posypeme práškovým cukrom a podávame.