Vianočné bobaľky (pupáky)
Potrebujeme:
Pripravíme si kysnuté cesto a necháme ho v teplej miestnosti vykysnúť. Neskôr z vykysnutého cesta ušúľame s priemerom asi 1 cm, šúlanky dlhé asi 1,5 cm a hned ukladáme na vopred vymastený plech posypaný múkou. Upečieme do svetlohneda. Po upečení dáme vychladnúť. Dáme si zovrieť ocukrovanú vodu a vkladáme bobaľky do vriacej vody ale len spariť a hned scedíme. Bobaľky dáme do veľkej misky, prelejeme rozpusteným maslom, vriacim mliekom, makom zmiešaným s mletým cukrom, príp. medom. Do hrnca dáme asi 5 cm vody a nad hrniec dáme misu s bobaľkami a necháme na slabom plameni, pokial nám bobaľky nezmeknú. Mlieka zo začiatku dávame menej, pretože bobaľky vsakujú mlieko. V prípade, že by sa vám nechcelo robiť z kysnutého cesta, môžete použiť biele pečivo a nakrájate na kolieska, sparite v ocukrovanej vode a hned vkladáte do misy posypujete makom a cukrom... takto robíte vrstvy... tieto pupáky podávate studené....