Pizza kedysi a dnes

. 72

Máte radi pizzu? Ak áno, tak patríte k mnohým ľuďom, ktorí doslova bez nej nedokážu žiť. Odkiaľ pochádza a kde to všetko začalo?
Ak veríte, že pôvod je v Taliansku, mýlite sa. Korene siahajú až do starovekého Grécka, kde Gréci pokvapkali chlieb olejom, pridali bylinky a syr. Prvá prevratná zmena prišla v podobe použitia paradajok ako zálievky. Pridať paradajky na plochý chlieb bolo bežné pre chudobnejších ľudí v oblasti Neapola, takže Neapol je považovaný za pôvodcu dnešnej pizzy.
Je ťažké s istotou povedať kto, ale za prvého človeka, ktorý pripravil pizzu je považovaný Raffaele Espozito z Neapola. Raffaele Espozito bol poverený, aby pripravil pizzu na počesť návštevy kráľa Umberta a kráľovnej Margherity z Talianska v roku 1889. Legenda vraví, že práve vtedy bola vynájdená známa pizza Margherita.

ZAUJÍMAVOSŤ:
Prvá pizzéria bola otvorená v roku 1830 v Neapole. Jej názov je Antica Pizzeria Port'Alba a je otvorená dodnes.

RECEPT-Neapolská pizza:
400 g preosiatej hrubej múky, 30 g droždia, 2 žĺtky, 1/2 lyžičky soli
Nátierka na povrch pizze: 4 zrelé rajčiaky, 8 lyžíc olivového oleja, 4 strúčiky cesnaku, 200 g strúhaného parmezánu, mleté čierne korenie, soľ

Postup:
Do väčšej nádoby dáme múku, droždie roztlačené a rozpustené v troške vlažnej vody, žĺtky a soľ. Cesto premiesime rukou, položíme na pomúčenú dosku a miesime, až sa stane hladkým. Dáme ho do väčšej nádoby vysypanej múkou, prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme na teplom mieste 2 hodiny kysnúť.
Objem cesta sa má zväčšiť na dvojnásobok a utierka ho chráni pred utvorením tvrdej kôrky. Z vykysnutého cesta môžeme formovať pizzu - akési posúchy podobné našim lokšiam. Majú okrúhly tvar a pečú sa na vymastených plechoch. Pred pečením cesto popicháme vidličkou na viacerých miestach, potrieme olejom, dáme na ne rajčiaky, ktoré najskôr prepasírujeme, rozotretý cesnak, syr, zvyšok oleja, okoreníme, posolíme a vložíme do rúry upiecť.
Pečie sa v silne vyhriatej rúre asi 12 minút.
Pizza je dobrá len čerstvá a teplá.

Zdravšie varianty pizze:
Cuketová pizza: Ako základ je nastrúhaná cuketa, nastrúhaný syr a vajcia. Asi po 15 minútach zapečenia na vrch uložíme ingrediencie podľa chuti. (šunka, paradajky, olivy, huby...)
Brokolicová pizza: Ako základ je rozmixovaná brokolica, nastrúhaná mozzarella a vajcia. Taktiež po 15 minútach pridáme rôzne ingrediencie.