Marlenka

Iste poznáte tento orechový dezert. Marlenka je veľmi obľúbená pochúťka ku kávičke.

Potrebujeme:

Cesto:
500 g hladkej múky
200 g práškového cukru
2 vajcia
200 g masla
2 lyžice medu
2 lyžičky sódy bikarbóny rozmiešať v 2 lyžičkách mlieka
2 lyžičky kakaa
Orechová zmes:
300-350 g vlašských orechov nasekaných na štvrtinky
80 g práškového cukru
120 g masla
3 lyžice medu
Krém:
3 dl mlieka
1 a 1/2 lyžice hladkej múky
1 a 1/2 lyžice Solamylu
100 g cukru
250 g masla
1 vanilkový cukor
K tomu:
1 dl rumu

Hodnotenie: 3.9 z 5. Celkom 11 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Cesto:
Zo surovín (na cesto) si na doske vypracujeme cesto a rozdelíme ho na dve polovice. Obe rozvaľkáme na veľké obdĺžniky a upečieme na papieri na pečenie na opačnej strane plechu. Jeden plát upečieme prázdny a druhý aj s orechovou zmesou. Oba pečieme na 170°C dozlata cca 15 minút.
Orechová zmes:
Nasekané orechy s maslom, cukrom a medom dáme na panvicu, necháme všetko rozpustiť a osmažíme dozlata. Ešte horúcu zmes kladieme na surový druhý plát a taktiež ho upečieme na 170°C cca 15 minút.
Krém:
Maslo zmiešame s vanilkovým cukrom. Ďalej spolu uvaríme na hustú kašu, mlieko, hladkú múku, solamyl a cukor. Keď kaša vychladne, primiešame ju k maslu zmiešanému s vanilkovým cukrom.
Prázdny plát najprv pokvapkáme 1 dl rumu a necháme vsiaknuť. Potom natrieme krémom a prikryjeme plátom s orechovou zmesou. Koláč treba nechať na chladnom mieste uležať aspoň jeden deň.