Bratislavské rožky

Potrebujeme:
Cesto :
500 g múky, 125 g bravčovej masti, 125 g masla, 50 g práškového cukru, 10 g droždia, štipka soli, 1 žĺtok, asi 1,5 dl mlieka, vajce na potretie.
500 g múky, 125 g bravčovej masti, 125 g masla, 50 g práškového cukru, 10 g droždia, štipka soli, 1 žĺtok, asi 1,5 dl mlieka, vajce na potretie.
Plnka :
500 g mletého maku, 350 g cukru, 50 g hrozienok, 1 balíček vanilínového cukru, 1 strúhané jablko alebo 1 lyžica, 1,5 dl mlieka, citrónová kôra, mleté klinčeky.
500 g mletého maku, 350 g cukru, 50 g hrozienok, 1 balíček vanilínového cukru, 1 strúhané jablko alebo 1 lyžica, 1,5 dl mlieka, citrónová kôra, mleté klinčeky.
Príprava cesta :
Masť a maslo rozmrvíme v preosiatej múke. Droždie roztopíme vo vlažnom mlieku. V strede múky urobíme jamku, pridáme cukor, štipku soli, žĺtky z vajec a v mlieku roztopené droždie. Zmiesime polotuhé cesto a necháme odpočinúť 2- 12 hodín.
Rožky :
Odpočinuté cesto nakrájame na rovnaké 25 g kúsky, vyvaľkáme na oválne tvary, na kraj položíme 35 g plnky, zabalíme, položíme na plech, tvarujeme na rožky a natrieme žĺtkom. Keď žĺtok zaschne, natrieme rozšľahanými bielkami. Rožky necháme v chlade 1/2 hodinu odpočívať a potom upečieme vo vyhriatej rúre dozlatohneda pri 180° C cca 30 minút. Rúru zbytočne neotvárame. Dvojakým vajcom natreté cesto vytvorí mramorový povrch.