Pšenový nákyp

Zdravý recept na nákyp z pšena, ktorý je vhodný ako sladký obed alebo večera. Pšenový nákyp môžeme skombinovať s potravinami podľa chuti.
Potrebujeme:
300 ml mlieka
200 ml vody
štipka soli
200 g zmesi semienok
hrozienok a burizónov
cukor
med
tvaroh
jablká
Pšeno dáme do hrnca a 2 krát po sebe sparíme horúcou vodou a zlejeme. Zalejeme 300 ml mlieka a 20 ml vody, pridáme štipku soli a za občasného miešania varíme pod pokrievkou 10 minút.
Do ešte teplej, ale nie horúcej zmesi vmiešame med podľa chuti, zmes hrozienok, semienok a burizónov (tieto byť nemusia, môžete si to pozmeniť pridaním orechov ), 2 celé vajcia, kto chce môže dať zvlášť žĺtka a vyšľahaný sneh, rozdiel však nie je skoro žiadny.
Vymastíme a strúhankou si vysypeme misu z jánskeho skla a navrstvíme polovicu zmesi. Uhladíme a na to dáme vrstvu tvarohu vymiešaného s cukrom. Na tvaroh poukladáme jablká a rozprestrieme zvyšok pšenovej zmesi.
Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 200°C cca 30-40 minút, kým nie je povrch zlatistý.