Mrežovník z krehkého cesta

Potrebujeme:

300 g hladkej múky, 150 g rastlinného tuku, 50 g práškového cukru, 1 vajce, soľ, 2 polievkové lyžice kyslej smotany, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 150 g lekváru, 20 g práškového cukru na posypanie
no image

Hodnotenie: 3 z 5. Celkom 7 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Do preosiatej múky rozdrobíme tuk, pridáme vajce, smotanu, kypriaci prášok a spracujeme hladké polotuhé cesto, ktoré necháme asi pol hodiny odležať. Potom si z cesta odrežeme asi 1/3 na mriežky, ostatné cesto na pomúčnenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, uložíme do formy, potrieme lekvárom na vrch urobíme mriežky tak, že odložené cesto rozvaľkáme na tenký plát a ostrôžkou (radieľkom) krájame tenké pásy, ktoré ukladáme na cesto tak, aby vznikla mriežka. Nakoniec cesto dáme do vopred vyhriatej rúry a pri strednej teplote pečieme do ružovo-hneda. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom. Podávame deťom od 1 roka.