Zemiakové pagáčiky II
Veľmi obľúbená pochúťka zo slovenskej kuchyne. Zemiakové pagáčiky môžete pripravovať na rôzne druhy príležitostí.
Potrebujeme:
700 g hladkej múky
250 g masla
3 lyžice kryštálového cukru
3 žĺtky
40 g droždia
2 dl mlieka
50 g masla
150 g tvrdého syra
1 vajce
rasca
soľ
olej
Postup
- autor: Edita
Kvások:
V mlieku si vymiešame droždie s kryštálovým cukrom. Povrch posypeme trochou hladkej múky a prikryté necháme chvíľu nakysnúť.
Do preosiatej múky si pridáme štipku soli, maslo, uvarené a nastrúhané zemiaky, žĺtky a zalejeme to nakysnutým kváskom. Vypracujeme si cesto na pagáče, ktoré si prikryté necháme na teplom mieste kysnúť. Následne si cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme, potrieme roztopeným maslom a posypeme strúhaným syrom. Cesto si poprekladáme z každej strany, aby zo žiadnej strany neodstával syr. Chvíľu necháme podkysnúť a opäť si cesto vyvaľkáme, poprehýbame a necháme chvíľu kysnúť. Potom si cesto rozvaľkáme naposledy a povykrajujeme si z neho pagáčiky, ktoré si naukladáme s medzerami na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch pagáčov potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou a pred pečením necháme ešte chvíľu pokysnúť.
Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 180 °C na 25 minút.
Kategória:
DezertyChod:
PochutinkaSpôsob prípravy:
Pečené