Žemľovka tvarohová s jablkami

Varenie - pecenie

Chutný obed alebo dezert na sladko zo slovenskej kuchyne. Žemľovka tvarohová s jablkami je jemné jedlo plné chuti.

Potrebujeme:

2 rožky na 1 porciu (príp. žemle)
mlieko
2-3 vajíčka
500 g tvarohu
1/2 citróna
vanilínový cukor
hrozienka
práškový a kryštálový cukor
soľ
maslo
strúhanku
kypriaci prášok
škoricový cukor

Hodnotenie: 5 z 5. Celkom 3 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

N76LCbzE220

Postup

  • autor:

Do žĺtok si pridáme 4 lyžice kryštálového cukru, vanilínový cukor a vymiešame ich ponorným mixérom. Následne si pridáme kypriaci prášok, citrónovú kôru a zľahka premiešame.
Hrozienka si necháme postáť v citrónovej šťave.
Pokrájané rožky si namáčame v pripravenej zmesi z vajíčok a jednu vrstvu rožkov si poukladáme na vymastený a strúhankou vysypaný plech.
Ďalšiu vrstvu z postrúhaných jabĺk premiešaných so škoricovým cukrom si vysypeme a rovnomerne poroztierame na rožky. Na jablká si opäť rozložíme ponamáčané rožky. Navrch si porozkladáme tenké plátky masla a plech si vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C zapiecť na 25-30 minút.
Tvaroh si rozmixujeme s trochou mlieka a práškového cukru do hladkého krému. Primiešame doň hrozienka a porozťahujeme si ho na zapečenú žemľovku. Žemľovku si vložíme do rúry pri stiahnutej teplote na 150 °C a pripravíme si sneh. Bielky s trochou soli a práškového cukru vymixujeme do snehu.
Sneh si zľahka poroztierame na žemľovku, sprudka na chvíľu zapečieme v rúre a pochladnutú podávame, aby sa dala lepšie krájať.