Plnená paprika (bezlepková, bez mlieka, sóje a vajec)
Tradičný recept na plnenú papriku, avšak neobsahuje alergény. Plnená paprika je chutné jedlo z našej slovenskej kuchyne.
Potrebujeme:
600 g mletého bravčového mäsa
1,5 pohára ryže (1 pohár=2dl)
(1 vajce)
soľ
čierne korenie
majorán (asi 1 ČL)
muškátový oriešok
Paradajková omáčka:
3 PL kukuričnej hladkej múky
5 dl vody
7 dl paradajkového pretlaku
1 ČL soli
5 PL cukru (ak nemáte radi sladkú omáčku, tak menej)
1 dl vody
1 PL Gustinu
Postup
- autor: Bezlepková kuchárka
Ryžu prepláchneme, dáme variť s 1,5 pohárom vody, 1 ČL soli a 1 ČL oleja.
Papriky umyjeme, vyberieme jadro, vypláchneme.
Mäso zomelieme, osolíme, okoreníme korením, majoránom a štipkou muškátového orieška a primiešame vychladnutú ryžu.
Naplníme papriky.
Do zvyšnej hmoty primiešame jedno vajce a necháme chvíľu odstáť. Potom robíme guľky, ktoré uvaríme v osolenej vode.
Do väčšieho hrnca urobíme omáčku, v ktorej uvaríme naplnené papriky.
Do hrnca dáme olej a kukuričnú múku, trochu popražíme a zalejeme vodou (asi 0,5 l). Keď zovrie, pridáme paradajkový pretlak, znovu privedieme do varu, osolíme a dáme dnu naplnené papriky. Prikryjeme a varíme asi pol hodiny. Papriky vyberieme, prilejeme vodu, v ktorej sme rozmiešali lyžicu Gustinu, pridáme cukor, prípadne dosolíme podľa potreby a necháme zovrieť.
Kto môže vajcia, dá si mäsové guľky, kto nie, dá si plnenú papriku. Podávame s paradajkovou omáčkou a so zemiakmi alebo bezlepkovou knedľou.
Kategória:
Iné a mleté mäsoDruh mäsa:
BravčovéChod:
ObedTyp Kuchyne:
SlovenskáSezóna:
LetnéSpôsob prípravy:
VarenéDiéta:
Bezlepková