Vianočné bobaľky (pupáky)

Potrebujeme:

kysnuté cesto, mak, cukor alebo med, mlieko podľa potreby, 1/8 masla
no image

Hodnotenie: 3.2 z 5. Celkom 5 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Pripravíme si kysnuté cesto a necháme ho v teplej miestnosti vykysnúť. Neskôr z vykysnutého cesta ušúľame s priemerom asi 1 cm, šúlanky dlhé asi 1,5 cm a hned ukladáme na vopred vymastený plech posypaný múkou. Upečieme do svetlohneda. Po upečení dáme vychladnúť. Dáme si zovrieť ocukrovanú vodu a vkladáme bobaľky do vriacej vody ale len spariť a hned scedíme. Bobaľky dáme do veľkej misky, prelejeme rozpusteným maslom, vriacim mliekom, makom zmiešaným s mletým cukrom, príp. medom. Do hrnca dáme asi 5 cm vody a nad hrniec dáme misu s bobaľkami a necháme na slabom plameni, pokial nám bobaľky nezmeknú. Mlieka zo začiatku dávame menej, pretože bobaľky vsakujú mlieko. V prípade, že by sa vám nechcelo robiť z kysnutého cesta, môžete použiť biele pečivo a nakrájate na kolieska, sparite v ocukrovanej vode a hned vkladáte do misy posypujete makom a cukrom... takto robíte vrstvy... tieto pupáky podávate studené....