Makový (orechový, lekvárový) kysnutý závin (bezlepkové, bez mlieka, sóje a vaječných bielok)

PripravaVarenie - pecenie

Potrebujeme:

450g múky MIX B (fy.Schär)
50g hl.ryžovej múky
100g práškového cukru bezlepkového !
50g oleja repkového
2 žĺtka
1ČL soli
1 sáčok sušeného droždia (musí byť bezlepkové – napr.SAF alebo Dr.Oetker) alebo 2/3 kocky droždia napr.FALA
2,5dl ryžového mlieka
Plnka: maková: 200g mletého maku, 100-150g prášk.cukru, citr.kôra, vanilkový cukor, mlieko
orechová: 250g mletých orechov, 100-150g prášk.cukru, vanilkový cukor, voda

Hodnotenie: 3.6 z 5. Celkom 14 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

Do misy dáme múku, cukor, kvasnice, olej, soľ a žĺtka. Pomaly prilievame teplé mlieko a vymiešame dosť tuhé cesto. Necháme ho kysnúť aspoň 1 hodinu. Potom cesto rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme na obdĺžnik, natrieme plnku z maku, orechov alebo slivkového lekváru. Stočíme do závinu. Necháme ešte nakysnúť aspoň pol hodinu, popicháme vidličkou, potrieme olejom a potom pečieme na 180°C asi 1/2 hodinu. Po upečení potrieme cukrovou vodou s olejom.
Plnka: maková: cukor povaríme s vodou alebo mliekom (asi 1dl), pridáme pomletý mak, citr.kôru a vanilku. Plnku trochu prevaríme, ak treba ešte rozriedime, aby sa dobre natierala. Pozor aby sa nepripálila, lebo mak zhorkne!
Orechová: orechy zmiešame s cukrom a zaparíme horúcou vodou, vymiešame, aby vznikla natierateľná hmota
Lekvárová: najlepšie slivkový lekvár, ak je hustý, trochu ho rozriedime vodou, docukríme a ochutíme citrónovou kôrou.