Krehký jablkový koláč
Zo zásoby jabĺk si môžete pripraviť zdravý dezert. Krehký jablkový koláč je jemný dezert plný šťavnatých jabĺk.
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
250 g Hery
1 a 1/2 vajca
1 PL cukru
8 PL mlieka
1 prášok do pečiva (PDP)
2 kg jabĺk
2 balíčky vanilkového pudingu
8 PL cukru
Na potretie:
1/2 vajce
Na doske do múky poriadne vmiešame prášok do pečiva, pridáme vajce a keďže celé ďalšie vajce
na potretie je veľa tak tam kľudne pridajte aj polku vajca z vajca na potretie. Pridáme cukor, mlieko a
Heru.
Vymiešame cesto. Je vymiešané za pár minút, je hladké a nelepí sa. Dáme ho do chladu.
Kým sa cesto chladí ošúpeme a postrúhame 2 kg jabĺk. Takže vážiť celé jablká, nie už nastrúhané.
Do nastrúhaných jabĺk nasypeme dva vanilkové pudingy práškové (takže nie uvarený puding) a
pridáme cukor.
Cesto rozdelíme na dve časti. Na plech dáme papier na pečenie alebo vytrieť maslom a múkou.
Cesto vyvaľkáme, jednu časť prenesieme na plech, nanesieme plnku a zakryjeme druhou časťou
vyvaľkaného cesta. Cesto pri pečení trolinku zbehne, takže kľudne aj väščie to vrchné vyvaľkajte a pritlačte na boky. Vrch cesta potrieme polovicou vyšľahaného vajíčka.
Pečieme pri 180°C cca 30-40 minút. Krájame vychladnuté, nech plnka stuhne.