Pravý praclík - lúhovaný

PripravaVarenie - pecenie

Praclík môžete podávať samostatne alebo ako prílohu. Pravý praclík - lúhovaný je recept, ktorý sa oplatí vyskúšať.

Potrebujeme:

  • 200 ml voda
  • 65 g bravčová masť
  • 1 ČL cukor
  • 1.5 ČL soľ
  • 400 g hladká múka
  • 20 g droždie
  •  

    Na lúhovanie:

  • 1 l voda
  • 50 g sóda bikarbóna
  •  

    Na potretie:

  • žĺtka

Hodnotenie: 2.9 z 5. Celkom 81 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Zo surovín na cesto vypracujeme cesto, ktoré necháme 2 hodiny kysnúť. Po vykysnutí ho rozdelíme na 32 častí (32 praclíkov). Každý diel vyvaľkáme na asi 20 cm rúrku, ktorá je v strede hrubšia ako na koncoch. Vytvarujeme praclíky.
Praclíky necháme ešte zvlášť trochu nakysnúť.
Potom ich po kúskoch vkladáme do vriacej vody, do ktorej sme pridali sódu bikarbónu. Povaríme ich asi minútu a ihneď vyberáme a vkladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Potrieme žĺtkom, posypeme hrubou soľou a pečieme pri 200°C asi 30 minút.